top of page
alexander+arvidsson+3.jpg

Fra suksess i arbeidslivet til en kamp i hverdagen

Alexander Arvidsson (50) fra Son var i sin tid med og bygget opp Finn.no. Livet tok en brå vending da han fikk en alvorlig diagnose. De siste årene har han levd av å holde foredrag, blant annet for Det kongelige hoff.

For drøye 12 år siden ble diagnosen stilt.

​

"Her snur det, nå går det utfor", tenkte kona Kristin.

​

"Dette er som å vinne i tipping, det kunne vært mye verre, dette skal vi takle helt fint", tenkte Alexander.

​

– Vi er ulikt skrudd sammen, smiler Kristin når Vestby Avis møter ekteparet i barndomshjemmet til Alexander i Son.

​

Satte seg tidlig mål

​

Slekta har forgreninger i Son helt tilbake til 1800-tallet.

​

Alexander hadde sin barndoms paradis i Pjåken - området på nedsiden av Minneparken. Der bor fremdeles moren, og onkelen har også sommerhus der.

alexander+arvidsson+2_1.jpg

– Son var jo mye mindre da jeg vokste opp, og ikke minst veldig rødt. 1. mai var den store dagen, mimrer femtiåringen, som gikk på barneskole i bygda og senere på Såner ungdomsskole..

​

– Stort mer utdannelse har jeg ikke. Etter militæret var det rett ut i arbeidslivet. Jeg satte meg tidlig mål om å jobbe innen salg og ledelse.

​

Gode prestasjoner hos Telenors Gule sider åpnet etter hvert opp dørene til Schibsted og nysatsningen Finn.no i 2001.

​

Tipset om at kona var "torgjunkie"

​

Stillingstittelen var prosjektleder, men mesteparten av arbeidet handlet om salg. Som en viktig del av teamet var Alexander med og bygget opp Finn fra de spede og brokete årene, før det i 2006 begynte å løsne for alvor med nye løsninger for selvpublisering av annonser, samt reklamesnutter på tv som fortalte folk at man kunne tjene gode penger på å kvitte seg med ting man ikke trenger.

​

Mellom 2006 til 2010 vokste antall privatannonser på Finn fra rundt en halv million til halvannen million årlig.

alexander+arvidsson+5_3 (1).jpg

En av de største brukerne av torget på den tiden, var hustruen Kristin.

​

– Vi hadde småbarn og masse greier vi både trengte å kjøpe inn og bli kvitt. Barnesenger, barnevogner, klær og utstyr, forteller Kristin, som snart skulle havne i en reportasje i Aftenposten og omtalt som torgkona.

​

– Det var en journalist som skulle skrive om Finn-boomen og trengte en case. Alex tipset ham om meg. Jeg tror faktisk ordet "torgjunkie" ble brukt av min egen mann!

​

Vending i tilværelsen

​

Paret møtte hverandre på midten av 90-tallet da Kristin var på hyttetur med venninner i Kjøvangen. På kvelden bar det inn til klubben i Son for å sjekke utelivet i bygda. Der kom hun i prat med den lokale kjekkasen Alex.

​

De bygde seg etter hvert et hus på Holmen i Oslo og har tre døtre, som nå er unge voksne.

​

– Livet mitt har vært en solskinnshistorie. Jeg har fått den familien jeg drømte om og oppnådd mye bra i arbeidskarrieren, sier Alexander.

​

Beskjeden om at han var rammet av MS (multippel sklerose) markerte imidlertid en vending i tilværelsen.

​

Men diagnosen kom ikke som lyn fra klar himmel, i alle fall ikke for Alexanders del.

​

– Beina gikk plutselig rundt

​

Allerede som 17-åringen merket han for første gang at noe ikke var helt på stell.

alexander+arvidsson+1.jpg

– Jeg satte opp en mur utenfor huset her i Son. Dagen etter var jeg omtrent blind på det ene øyet, men tenkte at jeg kanskje hadde gnidd sement inn i øynene eller noe sånt.

​

Episoden ble glemt, livet gikk sin gang, helt til han begynte å miste kontrollen på beina og ramlet. Det skjedde på en joggetur i favorittbyen New York. Og det samme skjedde hjemme i Oslo. Høyre ben hang ikke helt med.

​

Han begynte å lese seg opp på symptomene, og fryktet at det kunne være enten MS, eller noe enda mer livstruende.

​

– Det høres rart ut, men jeg følte at jeg hadde flaks da diagnosen ble stilt, sier Alexander og understreker at det finnes mange som er rammet av enda mer alvorlige sykdommer.

​

– Sånn hodet mitt fungerer

​

MS er en nevrologisk sykdom som rammer sentralnervesystemet og kan gi funksjonssvikt som kraftsvekkelse og synsforstyrrelser i varierende grad.

​

– Jeg har hatt en stamcelletransplantasjon, ellers finnes det ingen medisiner for meg foreløpig. Men jeg har hjelpemidler som krykker, spesialsko og elektrisk ortose på kneet.

alexander+arvidsson+4_1.jpg

På spørsmål om han er redd for å visne hen, svarer Alexander kontant:

​

– Nei, tvert i mot. Jeg tenker at man en dag skal klare å utvikle medisiner mot MS. Det er sånn hodet mitt fungerer.

​

– Jeg må innrømme at det tok et år eller to før jeg aksepterte at Alex faktisk hadde MS. Han var bare i slutten av trettiårene og veldig sprek. Den positive måten han tar det, smitter over på oss rundt ham også. Til gjengjeld blir han ikke behandlet med silkehansker, sier Kristin.

​

Mye jobb for en øl

​

Ekteparet forteller at de med årene har lært å leve med Alexanders stadig mer reduserte fysikk. Reising og aktiviteter krever naturligvis nøye planlegging. Det blir ikke like mye som før, men de har fått til en del.

​

Senest for fem år siden klarte Alexander å gå opp til Gaustatoppen, i dag trenger han hjelp for å gå i trapper.

​

– Bare det å ta en tur ut for å møte venner krever nitidig planlegging og forberedelser. Hvor mange trappetrinn blir det totalt, hvor mange meter er det fra drosja til inngangen, er det kort vei til toalettet fra bordet vårt. Det er nesten et dagsverk før jeg endelig kan ta den første slurken med øl, til gjengjeld smaker den ekstra godt! sier Alexander og ler.

​

Han har alltid trent mye, i yngre dager var han en habil bokser.

​

– Nå går det i gubbetrim. Det er fint, jeg trenger det, men jeg var veldig glad i å løpe, det er noe jeg savner.

​

Foredragsholder og inspirator

Alexander sluttet i Finn i 2014 og gikk over til Let's Deal. Deretter ble det noen år som headhunter i et danskeid selskap.

IMG_8673.jpeg

For halvannet år siden bestemte han seg for å bli foredragsholder.

​

Med foredraget «Hvem har sagt det skal være enkelt» har han blitt en ettertraktet inspirator. Gjeve aktører som Rikshospitalet, Google og Det kongelige hoff kan nevnes blant institusjoner og bedrifter som står på referanselisten.

​

Foredraget dras gjerne i gang med filmusikk fra "Rocky"; scenen der Sylvester Stallone løper opp trappene foran kunstmuseet i Philadelphia.

​

– Jeg går opp til scenen med en krykke og en hjelpende arm, og folk applauderer. Det løfter energinivået ganske bra.

​

«Hvem har sagt det skal være enkelt» handler om å sette seg mål og hvordan man kan nå dem - og om å ha det gøy på veien dit.

​

– Jeg kom til å tenke på at hadde vært fint å få holde foredrag i Son eller Vestby. Håper jeg får mulighet til det en gang.

bottom of page